News & Events

800 m2 illustratie in het kinderziekenhuis

POSTED: 07-10-2015

Vijf jaar is er aan gewerkt, door zeven illustratoren sterk, en het resultaat is meer dan indrukwekkend: achthonderd vierkante meter aan tekeningen in het nieuw geopende Amsterdamse Emma Kinderziekenhuis.

 

Mag het een muurtje meer zijn? Vandaag opend koning Willem-Alexander in Amsterdam het vernieuwde Emma ziekenhuis, met maar liefst 800 m2 aan tekeningen, werk van de hand van zeven illustratoren van Arts Associates. Een ware huzarenklus kwam daarmee tot een feestelijke apotheose. Het zou ‘zo maar eens de grootste illustratie van Nederland kunnen zijn,’ aldus NRC Handelsblad. 

Het ziekenhuis dat dit jaar zijn haar 150se verjaardag viert, verhuisde in 1988 van de Sarphatiestraat naar het AMC, en de roep om een eigen, warme en intieme sfeer was groot. Het project dat met de feestelijke opening op 6 oktober Koninklijk en feestelijk is afgerond, omvatte uiteindelijk ook andere de 800 vierkante meter aan tekeningen op muren, deuren en glazen wanden; in de gangen en wachtruimtes tot in de Intensive Cares aan toe.

Het project vergde intensief overleg met designbureau OPERA Amsterdam (die de hele metamorfose ter hand heeft genomen), het ziekenhuis, ouders en patiënten. In het werk moest met heel veel aspecten rekening worden gehouden, hoe kan het ook anders in zo’n kwetsbare omgeving, maar de illustratoren zijn er meer dan in geslaagd hun eigen verhaal, hun eigen sfeer op de verschillende afdelingen tot uitdrukking te brengen. Met thema’s die variëren van ‘Amsterdamse geschiedenis’ tot ‘flora en fauna’ en van ‘sport’ tot ‘transport’.

Het gezamenlijke doel was er dan ook een om met trots op te zijn: om kinderen die in het ziekenhuis te gast zijn of er langer moeten verblijven een zo aangenaam mogelijke omgeving te bieden. In ieder geval eentje waar ze hun ogen kunnen uitkijken.

 

http://www.nrc.nl/inbeeld/2015/10/07/emma-kinderziekenhuis-opent-na-verbouwing-van-14-jaar/

 

http://nos.nl/artikel/2061689-vernieuwd-emma-kinderziekenhuis-opent-zijn-deuren.html

 
Participerende illustratoren van Art Associates aan het project Emma Kinderziekenhuis: Jose Luis Garcia, Cristina Guitian, Jean Manuel Duvivier, Stang Gubbels, Valentine Edelmann, Martijn van der Linden en Cyprian Koscielniak.

 

Art Direction: OPERA Amsterdam